Pektyna NHX 1kg

252,50 zł
Brutto
Ilość
Dostępność - 2-3 tygodnie od zamówienia

Produkt na zamówienie.


Ekstrahowana ze skórki owoców cytrusowych, następnie przetwarzana w celu nadania jej specjalnych właściwości.

Opakowanie - 1kg

Producent: PCB Creation, Francja

Postać sproszkowana w kolorze od kremowego po beżowy bez smaku i zapachu.

OPIS
Pektyna jest dodatkiem spożywczym stosowanym jako zagęstnik. Żeluje (z wapniem) i/lub zagęszcza, stosuje się ją przeważnie do przygotowywania glazur na bazie owoców.


WŁAŚCIWOŚCI
Dyspersja i rozpuszczanie
W celu rozpuszczenia produktu bez grudek:
- należy wymieszać pektynę z innymi sproszkowanymi składnikami, wsypać do płynnych składników i mieszać intensywnie aż do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji.

Proces rozpuszczania jest uzależniony od pozostałych użytych składników oraz sposobu przygotowania, ułatwia go wyższa temperatura oraz naprężenie ścinające (homogenizacja, ścinanie). Całkowite rozpuszczenie jest natychmiast uzyskiwane w temperaturze  80/85 °C.
W wysoko wapiennym środowisku (twarda woda > 80 ppm Ca++, mleko) pektyna trudniej się rozpuszcza. W takim przypadku rozpuszczenie zajmuje więcej czasu, może być także konieczne użycie soli zmiękczających wodę.

 
Dozowanie
Od 0,80 do 2,00% w zależności od pozostałych składników oraz pożądanej gęstości ostatecznego produktu.

Właściwości
Pektyna może być stosowana w produktach na bazie wody oraz z owocami.
Żelowanie w interakcji z wapniem następuje w czasie stygnięcia.
Ostateczne stężenie następuje po 24 godzinach.
Produkt łatwo się rozpuszcza.

060627

16 innych produktów w tej samej kategorii: