Stosowany jest zwykle w mieszankach lodowych, częściowo lub całkowicie zastępując sacharozę.
Zalecane dawkowanie: 4% na całkowitą masę mieszanki lodowej.
Właściwości to:
- Mocniejsza mieszanka
- Lepsze możliwości wytłaczania
- Dłuższy okres przydatności do spożycia
- cieńsze kryształy w lodzie
- lepsze odczucie w ustach
- zmniejsza odczuwanie słodyczy: wzmacnia smak produktu końcowego
Jego zastosowanie w produktach napowietrzonych poprawia ich stabilność (np. mus czekoladowy).
W większości przypadków nie należy zmniejszać całkowitego suchego ekstraktu (desery, ciastka, nadzienia, polewy).
Warunki przechowywania : Przechowywać z dala od wilgoci, bezpośredniego światła słonecznego i ciepła w hermetycznym pojemniku.
Okres przydatności do spożycia: minimum 2 lata w oryginalnym i nieotwieranym opakowaniu